Forretter

img_9767

Gresk Påskebrød /Tsoureki

Gresk påske chorek/ brød er perfekt til påskefrokost. Pynt med påskepynt og legg dem midt på bordet

img_9693

Blomkål tabbouleh

Jeg digger bulgur men siden jeg og mannen min er på lavkarbodiett nå lager jeg tabbouleh eller kisir med fersk blomkål. Denne oppskriften er veldig fleksibel, du kan tilsette granateple, tørkede tranebær, valnøtter, solsikkefrø, osv og lage en sun salat/ hovedrett med din egen vri. For å lage en stor bolle tabbouleh som er nok […]

img_3925

Rød basilikum limonade- Reyhan Sherbeti

rød basilikum limonade, reyhan serbeti, rød basilikum, sukkerfri, limonade, rosa limonade

img_3864

Tatziki suppe med krydderurter – Sulu cacık

tatziki suppe, agurk suppe, sulu cacik, bulgars, bulgarsk yoghurtsuppe, tarator

img_1329

Lettvint feta ost pålegg med paprika

lettvint feta ost pålegg mezze

img_8177

Salat med grønnelinser, tomat og fetaost

lettvint proteinrik vegan / vegetar salat med grønne linser og tofu/ feta

img_6556

Okonomiyaki- Japansk omelette/pannekaker med nykål og reker

japansk omelett, pizza eller pannekakeliknende smårett med nykål og reker

img_0800

Sylt rødkål

Denne fargerike sylt er veldig enkel å lage og passer bra med alle type grillmat eller på toppen av salat. 1 rødkål, ca 1 kilo 3 dl rødvinseddik + 2 dl vann blanding 1 ss sitronsaft 2 ss salt ( ikke havsalt) Vask og del rødkål i 4 og kjær i tynne skiver I en […]

img_2258

Tyrkisk kaffe

Det er ikke vanskelig å lage tyrkisk kaffe. Alt du trenger er god kvalitet tyrkisk kaffe ( jeg bruker Kurukahveci Mehmet Efendi som finnes i fleste innvandrer butikkene) og cezve (jeg bruker elektrisk siden det er vanskelig å få tak i noe som virker på induksjon men beste er jo kobber) Du trenger ikke tyrkisk […]

img_5680

Lettvint middelhavsstil torskegryte med tomat og scampi

Denne gryten er veldig rask og enkel å lage. Jeg skulle ha middaggjest etter en lang hektisk dag. Jeg hadde ikke tid til å handle eller planlegge.Jeg bare ta ut torsk og scampi ut fra fryseren før jeg la meg dagen før og laget maten i 30 minutter. Jeg synes det er lurt å ha […]

img_5621

Rå brokkolisalat med koriander og hvitløk, vegan

Nå kommer deilige, ferske, sprø norske brokkoli og blomkål i butikkene. De er så ferske og sprø at det er urettferdig å koke dem. Prøv dem rå! Denne salaten er veldig enkel å lage. Passer både for de som er glade i brokkoli og de som ikke liker dem i det hele tatt men prøver […]

img_4317

Kaktusfiken

Har du sett denne skjønheten i butikhylle og lurte på hva egentlig er dette og hva kan man bruke den til? Den heter Kaktusfiken og den er en av mine barndomsfavoritter. Jeg husker at jeg plukket mange av dem under sol i varme middelhavs sommer/høstdager. De vokser vill men siden de har tårner ikke alle […]

img_4552

Mandler snack med spanskpaprika og salt

Dette er en veldig enkel tapas, perfekt med pils eller rosévin. Først koker du opp vann og heller over mandlene.  Etter 5 minutter, sil vannet og skrell mandlene. (Det kan være vanskelig men gikk kjempefort etter at jeg har glemt dem i kokevann ca 30 minutter 😁) Stek mandlene i en stekepanne over middels varme […]

img_4959

Bønnesalat – Piyaz 

Bønnesalat er et skikkelig godt tilbehør til tyrkiske kjøttboller (køfte) men kan også spises med hardkokte egg på som hovedrett. Denne oppskriften er fra Antalya området, derfor inneholder vinaigretten tahinisaus. Jeg brukte hjemmelaget tahini som du kan finne oppskriften på her: https://www.professorfrue.no/2016/08/08/hjemmelaget-okologisk-tahini/ Hvis du vil lage uten tahini, da blander du kun 2 ss eplesidereddik med […]

img_4681

Rå sommersquashsalat med ruccola og fetaost

Denne salaten er veldig enkel med få ingredienser. Vanligvis lager jeg den ikke siden jeg kjøper squash fra vanlige matbutikker og de er fra Spania og ikke så ferske. Jeg bestemte meg for å lage denne salaten etter at jeg hadde vært på Hesnes gartneri i Grimstad og kjøpt nydelige, sprø og ferske sommersquash. Disse […]

img_3185

Kjøtboller med yogurt og tomatsaus- Manisa kebab

Det finnes mange forskellige type kebab og kjøttboller i Tyrkia. Dette er en av mine favorittkebaber. For å servere som hovedrett for 2-3 personer trenger du: For kjøttboller: 400 gram kjøttdeig av storfe 1 ts salt 1 ts nykvernet svart pepper 1 ts spisskumin 5 ss brødsmuler 4 stk hvitløksfedd, knust med salt 2 store […]

img_3905

Lettvint ruccola, nektarin og fetasalat

Liker dere også å spise lett om sommeren? Hvis svaret er ja, da bør denne salaten prøves. Den er klar på 5 minutter med få ingredienser! Du trenger: 1 boks ruccola 100 gram fetaost, i små biter 2 stk nektarin, skivet 5-6 stk kalamata oliven eller 1 håndfull hakkede valnøtter Nykvernet sort pepper For dressing: […]

img_3903

Adana Kebab

Adana er en storby i Sør-Tyrkia ved middelhavskysten. Byen er kjent for sine varme sommere og deilige kebabretter. Kebabkokkene bruker spesielle deler av dyrene (lammelår, lammelever, kalvebryst, lammefett osv.)  i forskjellige mengder for å lage forskjellige typer kebabretter. Kebabspydene stekes på kullgrill. Som tilbehør får man godt tynt brød og ferske grønne salattyper som er […]

img_8746

Sunnere kremet pastasalat med yogurt

Sommerens favoritt pastasalat! For 4 personer For pasta 1 boks, 400 gram fullkorn farfalle eller fusilli pasta 1/2 ts paprikapulver For yogurt sus: Bland 2 hvitløksfed, knust med salt med 250 gram tyrkisk eller gresk yogurt For salat: 1 del coban salata uten dressing ( salat med tomat, pepper, agurk, rødløk og bladpersille, uten sitronsaft […]

img_3399

Jordbærlimonade 

Det er viktig å drikke nok når det er varmt ute om sommeren. Jeg liker hjemmelaget limonade best om sommeren! Jeg lager forskjellige varianter med bringebær, jordbær, appelsin osv. For å lage ca 1 liter limonade trenger du: 1 kurv 400 gram spanske eller belgiske jordbær (jeg kan aldri bruke norske jordbær, de må spises […]

img_2195

Sterk pepper saus

2 rød chili 2 grønn thai chili 2 modne tomater 1 shallot 1 ss pepperpuree 1 ss isot (Urfa biber, tørket chili pepper fra Urfa som har mørk farge og røkt smak) 1 ts salt 1 ts nar eksisi, granateple saus eller balsamico 1 ts nykvernet sortpepper 1/2 ts spisskumin Kjør alle ingrediensene i blender […]

img_0611

Lettvint villrissalat med artisjokkhjerter

Dette er en lettvint oppskrift hvis du lurer på om hva skal du gjøre med den boksen med artisjokkhjerter i spiskammers. Du trenger 1 pose kokt villris (min var 125 gram) 1 liten boks artisjokkhjerter uten krydder 1 stk hel vårløk med den grønne delen 1.5 dl løspakket bladpersille, kun blader 1.5 dl svart oliven […]

img_1898

Pepperpuré dip

Fikk du lyst til å lage tyrkisk mat og kjøpte et stort glass pepperpuré og nå vet ikke hva skal du gjøre med den? Prøv denne oppskriften, du kan servere med nybakte pitabrød som forrett eller smøre på brød og legge fetaost oppå som matpakke. Tips om pepperpuré: det finnes to typer av dem, en […]

img_3100

Pide brød

Liker dere også å bake i helgen? Jeg bakte pide brød på søndag. Enkel og godt.  Jeg laget en stor pide men du kan lage 4 stk pide med denne oppskrift. Du trenger: 2 ts tørgjær – blandes i 0.75 dl lunken vann og ventes 10 minutter) 12.5 dl hvetemel (min kjøkkenvekt gikk i stykker […]

img_3059

Ananas salsa 

Ananas salsa er veldig lett å lage og passer perfekt med mange type grillmat, laksesashimi og taco. Jeg serverte den i ananasskallet fordi jeg synes det er lekkert, men selvfølgelig kan den serveres i en salatbolle.  For 2-3 personer trenger du: 1 hel ananas, vi skal ta ut fruktkjøttet og servere salsa i det tomme […]

img_3063

Hjemmelaget 3 liter limonade fra 1 sitron og 1 appelsin 

Ingen sommer uten hjemmelaget limonade! Med denne oppskriften kan du lage 3 liter limonade på 5 minutter! Det var ikke så lett å lage god limonade i gamle dager. Min mor rev sitronskallet på rivjern og blandet den deretter med sukker og lot dem hvile over natten. Nå er det mye lettere med moderne kjøkkenutstyr. […]

img_2101

Kald tomatsuppe med skinke og kokt egg – Salmorejo

Duften av solmodne tomater minner meg min barndom ved Middelhavskysten. Jeg husker smaken av nyplukkede tomater med havsalt på med fersk brød. Denne suppen er det nærmeste jeg kommer.  Man bør kjøpe tomater direkte fra gartneren før tomatene går i kjøleskapet, da smaker de best.  Salmorejo er en perfekt forrett til sommerselskap, samtidig som den […]

img_2331

Silkemyk hummus

Det er mange måter å lage hummus og hjemmelaget hummus smaker alltid bedre enn butikkjøpt. Alle kan lage hummus. Hemmeligheten bak silkemyk hummus er skallede kikerter. Hvis du kjøper de aller billigste kikerter i boks kan du sile dem (oppbevar vannet) og gni dem i hånden. Skallene kommer av veldig lett. Jeg anbefaler ikke økologiske […]

img_2187

Kyllingspyd med røkt aioli

Grill sesongen er offisielt åpnet! Jeg lager kyllingspyd hver sommer  med denne oppskriften og fryser i en frysepose slik at vi har alltid noe klar til å grille. For 4 personer trenger du: 4 store kyllingbryst, ca 1 kilo, skåret i 3 cm biter 2 stk hvitløksfed, knust med salt 2 ts fennikel frø (malt) […]

img_2056

Dilek sine urtevafler

Dilek Baser er en kjent food stylist fra Istanbul. Hun og jeg følger hverandre på instagram. Dette er hennes oppskrift; jeg likte den veldig godt og håper dere også liker den. For å lage 7 stk trenger du: 2 egg 4 dl mel, siktet 4 dl melk 1 ts salt, nykvernet sort pepper 1 ts […]

img_1897

Israelske sabich inspirert vegetar pita smørbrød

Hvis du er følger av de store matmagasinene som jeg har du også helt sikkert sett denne spennende israelske vegan gatematen. Jeg hadde ikke tahinisaus og fant ikke ambasaus, så jeg  bestemte meg for å lage med min egen vri. Å bytte ut tahini med yogurtsaus gjorde retten lettere.  For 3-4 personer trenger du: 1 […]

img_2260

Sterk tomatsalsa- Acılı ezme

Hvis du liker sterk krydderet mat men også frisk og fersk da må du prøve denne mezze-salat retten. Lett å lage og passer til grillmat eller spises alene med pita brød. For 2 personer trenger du: 2 modne tomater 1 liten løk 2 hvitløksfed 1 grønn chili 1/2 ts spisskumin 1 ts tomatpuré 3 ss […]

img_6586

Rød pesto med soltørkede tomater

Denne oppskriften er godkjent av en siciliansk matelsker. Jeg må si at jeg er stolt og gleder meg til å lage mat med mammaen hans i Sicilia neste sommer! 1.5 dl soltørkede tomater i olje, silt og hakket 1 stor potte basilikum 3-4 hvitløksfed 1.5 dl revet romano ost (du kan bruke parmesan i stedet) […]

img_1199-2

Eggsalat med curry 

Egg er godt og man blir mett lenge hvis man spiser egg til frokost! Her er min favorittoppskrift for eggsalat.  For 2-3 porsjoner 4 stk hardkokte egg, skallede og finhakket 2 ss god kvalitet majones ( jeg bruker Hellman) 2 ss tyrkisk eller gresk yogurt 2 stk vårløk, finhakket 1 hvitløk, finhakket 1/2 ts curry […]

img_8908-2

Hjemmelaget mandelsmør

Mandelsmør smaker himmelsk, og er sunt og enkelt å lage. Min datter og jeg laget mandelsmør forrige helg og nesten hele glasset er spist opp! For å lage ca 5 dl mandelsmør trenger du 400 gram mandler 2-3 ss rapsolje Slik lager du: Varm ovnen 190 grader over og undervarme Rist mandlene i ovnen 10 […]

img_9124-3

Simit-Tyrkisk frokostbrød med sesamefrø

Simit har en lang historie i Istanbul og landene som lå under det osmanske riket. Simit er en del av hverdagen i dagens Tyrkia også. Folk kjøper simit på vei til jobb og spiser med ost og te til frokost. Simit og ayran eller varme smørbrød laget av simit med ost perfekt til lunjs. Noen […]

img_6580

Bulgurboller i tomatsaus – Fellah køftesi

Disse vegan bulgur bollene smaker himmelsk i den syrlige tomatsausen, men dessverre er denne retten litt tidkrevende og passer ikke for hektiske hverdager. Derfor lager jeg den ikke veldig ofte, men jeg synes denne retten er ent godt helgeprosjekt. Det går an å fryse bollene før man koker dem. Da legger man bollene på et […]

img_1191

Lettvinte kyllingwraps med grønnsaker

Disse deilige wrapsene er inspirert av tyrkisk gatekjøkken mat For 2-3 personer trenger du: 2 kyllingbryst, i veldig små biter 1 snackpaprika, i små biter 2 tyrkiske grønnpepper eller 1 grønnpaprika, i små biter 2 vårløk, i tynne skiver 2 tomater, i små biter 3 ss rapsolje til steking 1/2 ts salt, nykvernet sortpepper For […]

IMG_4484

Lettvint ovnsbakte kjøttfylte auberginer-Karniyarik

Kjøttfylte auberginer ‘karniyarik på tyrkisk, en av signaturrettene fra det tyrkiske kjøkkenet. I den tradisjonelle oppskriften skal tynne ferske auberginer stekes i olje før de fylles og stekes i ovnen. Min mor er veldig opptatt av sunt kosthold og hun laget nesten aldri frityrstekt mat. Hun bakte auberginene først i ovnen i steden for å frityrsteke. For […]

IMG_8060

 Sloppy Joe – Lettvint kjøttdeigmiddag

Man trenger noe skikkelig rask og deilig for hverdagsmiddag selv om man har ikke tid til å handle eller forberede. Jeg liker denne oppskriften veldig godt siden man kan lage en stor mengde og fryse 🙂   For 4 stk Sloppy Joe trenger du: 1 gul løk, finhakket 1 stor gulrot, revet 3 stk stangselleri, […]

img_7037

Lettvint pannestekt kyllingbryst med sitron og bladpersille

Denne retten er så enkel at jeg vet ikke hvordan jeg skal skrive oppskriften!   1 kyllingbryst per person Olivenolje for steking 4-5 hvitløk, hele med skall For grønn saus: 1 hvitløk En håndfull bladpersille, finhakket Revet skall av en sitron 1 ts sitronsaft Salt, pepper 1 ss olivenolje Slik lager du: Del kylllingbrystene i […]

img_9939

Middelhavsstil grønn saus for fisk

Denne sausen brukes til grillet dorade eller havabbor i egeerområdet. Den passer også til kokt eller ovnsbakt torsk synes jeg.   For circa 4 porsjoner fisk trenger du En håndful bladpersille, finhakket, kun bladene Saften fra 1/2 sitron 1 dl ekstrajomfru olivenolje 1/2 ss kapers, vasket og silt, hakket Nykvernet sort pepper Salt Bland alle […]

img_6585

Yak Gochujang- Koreansk krydderet biff 

Jeg liker ‘gochujang’ Koreansk hot pepper pasta veldig godt. Når vi var i Seoul for noen år siden jeg ble imponert over maten, spesielt de små bodene rundt i hele byen som selger mange forskjellige type mat. Når vi var tilbake jeg ønsket å lage noen koreanske retter da oppdaget jeg Maangchi, koreansk matblogger and […]

img_3760

Sellerirot- og potetpuré til andebryst

Liker dere sellerirot og prøve noe annerledes enn potetmos som tilbehør til andebryst? Denne oppskriften er perfekt! Enkel og rask! For 4-6 personer du trenger: 7.5 dl melk 7.5 dl vann 1 ss salt En stor eller 2 middels sellerirot, 900 gram eller 1 kilo 2 stk poteter ca 300 gram 1 sjalotløk, delt i […]

IMG_2160

Søte gulrotboller

Min mor pleide å lage disse for oss da jeg var liten, disse gulrotbollene var godteri for oss 🙂 Det er en god måte å spise opp resten av en pose gulrøtter.   Du trenger: 140 gram petit beurre kjeks (21 stk petit beurre) eller maria kjeks 5 dl gulrot, revet, 370 gram 1.25 dl […]

img_2203

Krydret vegan bulgur boller med valnøtter-Etsiz çiğ köfte

For 2-3 personer   2 dl mørk tynn bulgur ( esmer köftelik) 1 liten tomat, skallede og hakket 1 liten løk, hakket 1 hvitløk 0.6 dl olivenolje 1/2 ss tomatpuré 1+1/2 ss pepperpuré 0.6 dl valnøtter Halv håndfull bladpersille, kun blader 1/2 ts isot pepper (røkt aleppo pepper) 1/2 ts tørkede svart basilikum eller 4 […]

img_9932

Ovnsbakt blomkål med parmesan og provence krydder

Blomkål var ikke en av mine favoritt grønnsaker da jeg var liten men jeg lærte å like den gjennom årene. Denne oppskriften er perfekt for barn eller voksne som er ikke så glad i blomkål. Du trenger 1 middelstørrelse blomkål 8 ss revet parmesan ca 50 gram 1 ss olivenolje 1 egg 1/4 ts provance […]

IMG_6512

Lettvint middelhavsstil blåskjell

Vi er så heldige i Norge som har så mange høykvalitets råvarer for billig penge. Siden norske blåskjell er rene er de enkle å forberede. Jeg kjøper dem alltid i nett fordi generelt er de som er vakumpakket altfor små og mange av dem døde eller knuste.   1 nettblåskjell 3 hvitløk, hakket 1 tørr […]

img_8620

Smørbrød med middelhavsstil torskewok – Balık Kokoreç

Jeg liker alle type fisk og skalldyr veldig godt. Derfor foretrekker jeg å spise fisken rå eller så forberedt så enkelt som mulig, men dessverre er det ikke lett for de som ikke liker fisk. Denne oppskriften er perfekt for de som ikke er så veldig glade i fisk. Kombinasjonen av grønnsakene og krydder fjerner […]

img_8226

Lettvint hjemmelaget tartarsaus

Nå er vi offisielt  i skrei sesongen! Jeg liker denne sesongen ikke minst for torsketungenes skyld. Jeg bare vasker og tørker dem, vender dem i hvetemel med salt og pepper og frityrsteker i en god del rapsolje til de blir gylne.  Jeg liker å servere fish&chips og frityrstekt sjømat som  akkarringer https://www.professorfrue.no/2015/07/29/akkar-ringer-a-la-turca/ eller torsketunge med denne […]

img_5368

Krydret ris pilaff

Denne retten er inspirert av en klassiker fra det tyrkiske kjøkkenet. Jeg lager den ikke ofte siden den er en litt spesielt rett, men den er ganske lett å lage. Hvis du lager langtidsstekt lammeskank passer denne risen perfekt! For 4 personer Du trenger 400 gram jasmin ris 2 ss skallede mandler 1 ss pinnekjerner 1 […]

img_7976

Deilige lettvinte spinatpannekaker

Når det var mørk og grått her i Bergen trengte jeg noe grønt og jeg laget disse pannekakene. De er veldig enkle å lage og sunne. Her serverer jeg med feta ost og aleppo pepper men smøreost og laks passer også bra. Det er mulig også servere dem søt med pisket krem, melis og jordbær, […]

IMG_7458

Sandwich med tyrkiske kjøttboller- Køfte ekmek

Dette er min favoritt fast food! Bare lag køfte med min oppskrift her https://professorfrue.no/2016/08/05/tyrkiske-kjottboller/  og server dem i varme sandwich baguetter med tomatskiver og løksalat https://professorfrue.no/2016/10/22/loksalat-med-sumak-zerzevat/ Dryss pul biber over hvis du vil. Jeg liker å drikke ayran ved siden av.

img_5482

Tomat og paprika pålegg med valnøtter – Acuka

Acuka er balkanversjonen av muhammara, et veldig kjent pålegg fra Tyrkia og Syria som lages i nesten hele midøsten. Acuka er enklere enn muhammara siden man ikke trenger å riste rød paprika 😉 Du trenger: 2.5 dl valnøtter 0.6 dl paprikapuré (hvis jeg har ikke biber salçası da lager jeg med kun tomatpure, helt fin!) 0.6 […]

IMG_4958

Bulgur pilaff med vermicelli

Det er ikke vanskelig å lage en ordentlig bulgur pilaff. Egentlig er det like enkelt som å koke risposer. Her kommer noe tips og viktige ting: -Du må bruke bulgur som er egnet for pilaff. Vanligvis er det da skrevet ‘pilavlık’ synlig på posen. – Hvis du velger tyrkiske merker som Duru for eksempel, har […]

IMG_8025

Vafler med pistasjnøtter og appelsinsaus

Disse vaflene smaker himmelsk!   For å lage 10 stk vafler trenger du: 3 egg 3 dl melk 3 dl hvetemel 0.6 dl sukker 1.2 dl bake olivenolje eller rapsolje 1 ts bakepulver 1 ts vaniljesukker 1 dl pistasjnøtter, hakket. Du kan bruke skåldede mandler i stedet For appelsinsaus: 2 dl appelsinjus 2 dl sukker […]

img_7872-1

Vegan kikertwraps 

Det finnes forskjellige måter å forberede wrapsene på. Jeg liker denne best! Dette er frokostmat fra sørøst Tyrkia. Jeg synes dette passer bedre for lunsj og middag! Du trenger for 2-3 personer For kikertfyll: 1 boks ferdigkokte kikerter eller bløttlegg 250 gram kikerter over natten og kok til de blir myke. 1 ss pepperpuré (hvis […]

img_5159

Enkelstekte egg på hvitløksyogurt / Çılbır

Dette er lettvint lavkarbo mat som man trenger av og til 🙂 Jeg lager dette til lunsj eller når jeg spiser sent på kvelden. Du trenger god kvalitet egg, smør, gresk eller tyrkisk yogurt, hvitløk, haleppo pepper men selvfølgelig går det an å bruke spansk paprika 🙂 Begynn med å lage hvitløkyogurt ( det må […]

img_6583-1

Bulgursalat – Kısır

Dette er en fiberrik og  sunn vegan salat som er kjempepopulær blant tyrkiske kvinner. For 3 personer trenger du 2.5 dl tynn bulgur (ince eller köftelik bulgur, jeg foretrekker det tyrkiske merket Duru) 2.5 dl kokende vann 1 liten gul løk, i små biter 1  hvitløk, knust med salt 1 ts spisskum 1 ss tomatpuré […]

img_3781

Tagliatelle med scampi

Dette er en av våre favorittretter. Når vi har lyst på noe godt men ikke har tid lager jeg dette. Det tar ikke mer enn en halv time å forberede og smaker kjempegodt. Vi drikker champagne eller hvitvin men hvis du bruker mer chili er det godt med pils til  😉 Du trenger: 100 gram […]

img_3036

Tomatsalat- Tyrkisk Çoban Salata

Jeg savner sommeren! Denne salaten minner meg om de lange, varme dagene fra min barndom ved middelhavskysten. Når det var sommer hadde vi alltid denne salaten på middagsbordet ved siden av de andre rettene. Den er veldig enkel å lage. Salaten smaker best hvis du får tak i god kvalitet olivenolje, ferske ingredienser og duftende […]

img_5372

Lammelever med potet, løk og pepper

Vi er veldig heldige som har en veldig god slakter i nabolage (Solheim Kjøtt) Av og til kjøper jeg fersk lammelever og lager til oss. Det er forksjellige måter å tilberede lammelever og ingen av dem er vanskelige 😀 En hel lammelever er nok for 4 voksne. Du trenger: 4-5  stk kokte poteter, i små […]

img_4947

Frityrstekte Padron pepper

Liker dere frityrstekte padron pepper fra spaniaferien? Vi digger det! Det er ikke vanskelig å lage dem hjemme selv hvis du vet triksene. Vask og tørk pepperne. Pass på at de er helt tørre. Stikk et lite hul med kniv og stek dem i veldig varm rapsolje 1-2 minutter. Ta dem på kjøkkenpapir først for […]

img_3184

Løksalat med sumak – Zerzevat

Denne enkle løksalaten er et fargerik tilbehør til grillmat, kebab eller lahmacun. Du trenger sumak for å lage salaten. Men hva er sumak?  Sumak er malt sumakbær som har syrlig og sitronaktig smak. Den kan brukes blant annet i hummus eller til fisk, kylling og i salater i Levanten. Du trenger: 2 løk med hvitt […]

img_4645-1

Krydret kjøttmikstur for pizza – Lahmacun kjøttmikstur

Lahmacun er en slags fast food som er veldig populær i hele midtøsten. Den ligner veldig på pizza  og varierer fra by til by. Jeg lager med Gaziantep vri. Gaziantep er en by som ligger i sørøst Tyrkia og er del av UNESCO’s Creative Cities Network i gastronomi Der bruker de hvitløk i steden for […]

img_9935

Egg med spinat – Ispanakli yumurta

Spinat var en skummel vintergrønnsak for oss da jeg var liten. Jeg liker den veldig godt nå. Slik lagde min mor til oss. Du trenger: En panne med passende lok En pose vasket og klar spinat En middels stor gul eller rød løk, skåret i små biter 4-5 egg 3 ss oliven olje Litt smør […]

img_3789-1

Kjøttbollesuppe – Mormors Ekşili Køfte – Yuvarlakia

Denne suppen er en av mine barndomsfavoritter. Både min mor og mormor laget denne suppen til oss mange ganger. Det var bare vår familie som lager denne suppen blant de jeg kjenner. Senere oppdaget jeg at oppskriften kommer fra Hellas. Du trenger: 400 gr kjøttdeig 1 løk, revet i tynne delen 0.6 dl ris Salt, […]

img_3932

Blåskjell curry in a hurry

Jeg har alltid red curry paste og kokosmelk i skapet. De er kjekke å ha for å lage rask kyllingsatay eller en curry rett. Jeg fant ferske blåskjell i butikken og tenkte å lage en rask curry med dem. Her er oppskriften.   For 1.5 kg blåskjell Du trenger 3 ss rapsolje 3 ss thai […]

img_3750

Antipasti med ferske fiken og Prosciutto

Man trenger jo ingen oppskrift her 😉 Bare vask og tørk fikene, og del dem i fire. Server på et serveringsfat med buffalo mozzarella, prosciutto skinke, og små blader fra basilikum. Hvis du vil kan du lage en dressing med 1 ts honning 2 ts balsamico og 1/4 ts dijon sennep, men det er godt […]

Frokostyoghurt med fiken

Jeg digger gresk yoghurt og ferske fiken. Det er ikke så lett å få tak i gode ferske fiken her i landet. Slik lager du: Vask og tørk fikene. Del dem i to. Varm 1 ss honning i en liten stekepanne. Karamaliser fikene 5 minutter (de kuttede sidene ned). Server på toppen av 2 dl […]

img_3793

Lammewok med tyrkisk vri – Çoban Kavurma

Vi er så heldige i Norge som har lammesesong to ganger i året. Jeg synes norsk lam har veldig god smak og er ganske rimelig. Det er mange forskjellige måter å lage lammekjøtt på, men dette er den raskeste jeg vet om. Dette er min kjære fars oppskrift. Jeg alltid likte den og håper dere […]

img_3564

Scampi i tomatsaus – Garides Saganaki

Du trenger 16 scampi, uten skall og streng 3 stk vårløk, kun de hvite delene, finhakket 4 hvitløk, finhakket 3 ss olivenolje 300 gr tomater fra boks Ett stk feta ost 2 ss tyrkisk raki, gresk ouzo, spansk anis, italiensk sambuca eller lebanesisk arak (hvis du har ikke brennevin kan du bruke 1/2 ts anisfrø […]

img_3527

Tepsi Kebab – Ovnsbakt lammekebab med grønnsaker – Kilis Tava

Jeg er veldig opptatt med studiene mine nå. Det betyr at jeg må bruke mindre tid på bloggen og matlaging. Denne retten er fra sør Tyrkia, ved grensen til Syria. Enkelt og godt! Passer perfekt til hektiske hverdager 🙂 Du kan lage den i en ovnsform eller langpanne. Jeg laget i 30 cm diameter rund […]

img_2574

Peri Peri Saus for kylling

Jeg digger Peri peri kylling, Peri peri saus er bra for marinering men kan også serveres som saus. Jeg hørte til og med at noen liker å smøre Peri peri saus på brød også! Jeg prøvde mange forskjellige oppskrifter før, men denne var beste. For circa 4 dl saus 1 rødløk, skallet og skåret i […]

img_9741

Kylling kebabs

Med riktig tilbehør er kebab sunnere enn du tror, sier norske ernæringsfysiologer. Spesielt hvis du velger magert kjøtt eller kylling og marinerer selv som jeg gjør; kebab inneholder mindre salt og fett enn ferdigkjøpt.   Slik lager jeg kyllingkebab:   For 400 gram kyllingfilet eller lårfilet av kylling: 1 dl melk 1 dl rapsolje 3 […]

img_1501

Sprøstekte courgetteskiver 

Courgette er sommerens mest brukervennlige grønnsak som kan finnes året rundt i Norge. Dette er min mors oppskrift, jeg alltid likt sprøstekte courgette som er saftige inni med frisk eplesideraroma. Du trenger: 1 courgette 1 dl vann eller boblevann, kaldt 1 dl hvetemel 1.5 ss eplecidereddik 1 ts salt, nykvernet pepper Olje til steking I […]

b873de074da74bc2a351782c40c73e69

Hjemmelaget økologisk tahini

Jeg kjøper tahini fra butikker, helst tyrkiske merker men hvis man trenger tahini og ikke har det tiljengelig er det greit å lage selv. Fordelen med hjemmelaget tahini er oljen og sesame pasta skyller seg ikke over tid. Den kan oppbevares i kjøleskap flere måneder. For å lage 3.5 dl tahini trenger du: 5 dl […]

img_1239

Sataysaus og Kyllingsatay

Liker du peanøttsmør? Hvis svaret er ja er denne retten perfekt for deg. Jeg har alltid et glass økologisk peanøttsmør hjemme. Egentlig kommer denne oppskriften fra glasset! De har den ikke nå lenger på glasset men jeg husker den fremdeles. Du trenger: 2 ss rapsolje 1 ss thai rød curry pasta ( det går an […]

img_1306

Laks escabeche

Dette er en veldig enkel måte å tilberede laks på. Den smaker himmelsk.   Du trenger: En panne med lokk, min var 20 cm diameter 500 gram laks, uten bein og skinn skåret i biter ca 5 cm 1 ss grovsalt ( jeg brukte Maldon) 2 stk nellik 2 stk laubærblader 1 ss sort pepper, […]

img_1314

Patatas bravas

Liker du patatas bravas? Jeg digger dem! Denne oppskriften var en stor suksess hos oss. Den er veldig enkel å lage og smaker akkurat som man husker fra spaniaferien. Du trenger: Poteter ( jeg brukte norske nypoteter) 2 stk per person Rapsolje til steking Salt I en kjele kok potetene 20 minutter Deretter skrell dem […]

img_3790

Gøzleme, Bukme med forskjellige fyll

Det er ikke så vanskelig å lage disse deilige gøzlemes. Du kan velge fyll selv men jeg liker spinat og feta fyll best.   For 6 stk trenger du:   300 gram hvetemel ½ ts salt 150 ml lunkent vann (37 C) 2 ss kefirmelk, kultura, eller naturell yoghurt Olivenolje for å pensle   Slik […]

img_1477

Tyrkiske kjøttboller

Det finnes mange forskjellige type køfte i Tyrkia, nesten alle byer har sin egen. Køfte blir sprø utenpå og saftige inni med denne oppskriften. Du kan steke i olje eller på grillen. Du trenger: 400 gr kjøttdeig 3 hvitløksfed, knust med 1/2 ts salt 1 gul løk, revet på den tynne delen av rivjernet 1 […]

img_1477

Ris pilaff med jasminris

Med denne oppskriften er det ikke vanskelig å lage en ordentlig tyrkisk pilaff.   Du trenger: 1 ss smør 2 ss olivenolje 250 gram jasmin ris 4 dl kokende vann, eller buljong (buljongterninger kan også brukes) Varm smør og olje i en kjele Tilsett ris og stek den 1-2 minutter over middels varme Tilsett kokende […]

img_1251

Lettvint varmt ostesmørbrød

Jeg ønsker noe ekstra godt til frokost i helgen, men av og  til orker jeg ikke å lage noe komplisert. Da skjører jeg brød, smører med tomatpuré, drysser litt olivenolje og en knivspiss timian over. På toppen legger jeg revet ost, paprikaskiver, pepperoni eller chorizo. Jeg steker dem i ovnen ved 200 grader til osten […]

img_1262

Asiatisk inspirerte courgettekaker

Courgette er en veldig ‘brukervennlig’ grønnsak  siden den kan forberedes veldig forskjellige måter og smaker godt. Jeg prøvde disse for første gang og jeg synes de smaker kjempegodt! For 2 personer som hovedrett Du trenger; 1 courgette, revet, saltet og klemt i hånden slik at alt vannet renner ut. 1 gulrot, revet En bit ingefær […]

IMG_7730

Aioli uten egg (Lactonesa)

  Jeg digger aioli men tør ikke å lage med rå egg Jeg pleide å tilsette knuste hvitløk, salt og sitronsaft i god kvalitet majones og kalle den aioli :)Denne oppskriften gir ca 3,75 dl aioli. Du kan tilsatte melk for å tynne eller tilsette olje for å tykne aioli. Du trenger: Stavmikser 1,25 dl […]

img_1080

Chimichurri

Chimichurri er min favoritt saus som serveres med biff. Når jeg spurte en Argentinsk venn om hvis han har familie oppskrift eller noe anbefalinger om chimichurri, svaret hans overrasket meg veldig. Han sa at hvis kjøtt er god man spiser den uten sauce. I tillegg chimichurri var en sause kun lages og serveres i restauranger […]

img_2347

Spansk potet omelett med løk – Tortilla de patatas 

Potet og egg, jeg kjenner ingen som liker ikke dem. Man kan tenke at å lage en ordentlig tortilla kan være vanskelig men det er det altså ikke. Det eneste utstyr man trenger er en liten non-stick stekepanne. Noen av oss holder unna frityrstekt mat eller har ikke tid til å frityrsteke. Da kan man […]

img_1214

Kaldt vannmelon suppe-Vannmelon Gazpacho

Jeg digger solmodne tomater og søte, saftige vannmeloner. Denne suppen er klar på 5 minutter uten å bruke komfyr! For circa 1 liter/ 4 porsjoner 600 gram modne tomater ( jeg brukte ferske, gode tomater fra et gartneri) 500 gram vannmelon, uten skall og frø (jeg kjøper hele økologiske fra Spania) 1/2 grønn paprika, circa […]

img_2116

Brød med tomatpålegg – Spansk pan con tomate

Jeg digger tomater! Siden norske tomater er overalt og på sitt beste akkurat nå, laget jeg revet tomat for å smøre på ristede brød til frokost eller tapas. Slik lager du: Velg modne tomater, vask og del i to. Riv i rivjern, kvitt deg med tomatskallene Tilsett den beste olivenoljen du har og en klype […]

img_0907

Kremet gulrotsalat med yogurt – Gulrot tarator

Gulrot er sunt og godt. Dette er en slags meze som er veldig popular i egeer området. Du skal steke løk og gulrot og røre i hvitløksyogurt; så enkel å lage. 4-5 stk gulrot 1 liten løk 1 hvitløksfed 3-4 ss tyrkisk, gresk eller matlagingsyogurt Salt 3 ss olje til steking Stek løken til den […]

img_8908

Sunnere Coleslaw med yoghurt

Jeg liker smaken av norsk nykål. Når de kommer på markedet om sommeren lager jeg kimchi og coleslaw og serverer det med grillmat. 1 nykål 2 gulrot 1 sjalottløk eller 1/2 gul løk 6 ss yoghurt 2 ss majones 1 ts sukker 1/2 salt 1/2 ss eplecider eddik (kan sløyfes) 1/2 ts dijon sennep Riv […]

img_7644

Farinata-Italienske pannekaker av kikertermel

  Det er veldig enkelt å lage denne glutenfrie pannekaken og den smaker kjempegodt. Du trenger en 28 diameter stekepanne som kan gå i ovnen eller en springform for å steke pannekaken. Jeg brukte en stekepanne med avtagbart håndtak. For 2 sultne voksne trenger du: 2.5 dl kikertermel, jeg brukte et engelsk/indisk merke fra innvandrerbutikken […]

img_0246

Gryte med grønne linser og chorizo – Lentejas

Vi liker denne gryten veldig godt. Det tar ikke mer en en halv time å lage den. Jeg lærte denne oppskriften da vi bodde i Spania. Hvis du er vegan elller vegetar kan du sløyfe eller erstatte chorizo. For 4 sultne voksne: 400 gr grønne linser, vasket 1 potet, i små biter 1 stor gulrot, […]

img_8762

Sjkokoladekake med kjeks/ Tyrkisk Mosaikkake

Hver eneste husmor i Tyrkia lager denne kaken, denne kaken er nesten Tyrkias nasjonalkake. Du kan lage den, fryse og servere når du vil! Det er veldig praktisk egentlig. Jeg lager den med min egen vri og serverer med ganache på! Du trenger: For kake: En springform ( du kan bruke hva du har, jeg […]

img_8469

Spansk vinaigrette til kokt fisk og grønnsaker

Grønne bønner eller kokt torsk smaker himmelsk med denne nydelige vinaigretten. Du trenger: 7 ss ekstrajomfru olivenolje 2 ss sherry eddik eller rødvinseddik Salt og pepper 1 ss bladpersille, kun blader, finhakket 1 liten rød eller hvit løk, finhakket 1 hardkokt egg, finhakket (kan fjernes) Visp alle ingrediensene i en bolle med en gaffel. Passer […]

IMG_7337

Kald tomatsuppe fra Andalucia – Gazpacho Andaluz

Jeg digger duften av solmodne tomater. Når det er varmt og sola skinner jeg bare går ut og nyter det. Ikke mye matlaging men denne suppen er klar på 5 minutter uten å bruke komfyr! For circa 1 liter/ 4 porsjoner 1 kg modne tomater ( jeg brukt en halv kilo plomme tomater og en […]

img_3749

Kremet Rød Linsesuppe

Det tar ca 20 minutter å lage denne nydelige suppen. Du kan bruke buljong eller vann hvis du vil lage vegan. Linsesuppe var min barndomsfavoritt. Min mors linsesuppe var beste. Jeg husker at mange spurte etter oppskriften. Her er det: 1 gulløk, hakket 1 hvitløkfed, hakket 2 ss olivenolje 250 gram rødlinser, vasket og silt […]

img_1550-1

Byggmelsvafler

  Jeg laget forskjellige typer vafler, men jeg likte denne best! Byggmelsvafler er ikke søte og smaker himmelsk med brunost. Slik lager du: Ca 8 stk. 2 egg 5 dl skummet kulturmelk 2 ss rapsolje eller smør 90 gr siktet hvetemel 150 gr byggmel 2 ss sukker 1 ts bakepulver 1/4 ts salt Bland alle […]

img_3243

Brokkoli med hvitløk – yoghurtsaus og valnøtter

Jeg husker den første gangen min mor laget oss brokkoli fordi jeg var stor nok – i barneskolen – og min mor var veldig spent, fordi hun fant en helt ny supergrønnsak som bør spises i huset! Verken jeg eller søstrene mine likte smaken av de altfor mye kokte brokkolien. Som mange andre mødre i […]

Professorfrue
Close Cookmode