For 4 små porsjoner
1 eggeplomme
7,5 dl helmelk ( jeg bruker Røros helmelk)
100-125 gram sukker ( jeg bruker 100 gram)
40 gram grøtris, sushiris eller arborio ris -ikke bruk jasmin eller basmati-
1,5 ss maizana
1 vaniljestang delt på langs (eller mastik hvis du får takk i)
Slik lager du:
Skyll risen under rennende vann i en sil
Kok risen i 3,5 dl vann til de mykner ca 10 minutter
I en kjele over middels varme kokk opp melken med sukker, eggeplomme, vaniljestand
Hel 2 dl lunken melk fra kjelen ril en bolle og bland med maizanne
Den skal du helle tilbake til kjelen etter at melken kokkt opp mens du rører rask
Tilsett kokt ris
Skru ned varmen og småkok 10-15 minutter rør av og til
Tilsett sukker og delt vaniljestang
Fortsett å koke til den tykner ca 5-10 min til
Skru av varmen
Del sutlac i små ovnsformer
Slappe av Sutlac tykner etter ble stående, ikke panikk 😊
Etter at sutlac kjølte helt ned, bak i ovnen 200 grader over varme til de får farge som i bilde
Server kjølig alene eller med en kule vaniljeis på toppen
Jeg liker sutlac dagen etter rett fra kjølsekapet.
***Siden den er veldig varm nå, du kan bare slippe å bake sütlaç. Den kan også serveres som den er!