Kan dette være sommerens mest forfriskende drikke? Kanskje, kanskje ikke. Det er bare en måte å finne det ut på, prøv det selv 😊
Demirhindi şerbeti er en tradisjonell drikk i dagens Tyrkia, arvet fra det osmanske riket. Ordet tamarind stammer fra Arabisk ‘tamr-i hindi’ som betyr ‘indiske dadler’. Tamarind vokser vilt i store deler i Afrika og dyrkes i tropiske land.
I følge den muntlige tradisjonen ble Demirhindi şerbeti populær etter at Muhteşem Süleyman – Suleiman I den Store – ble servert den av janitsjarer (elitesoldater) og likte den veldig godt. Det var en lang tradisjon å servere forskjellige typer şerbet til viktige gjester fra utlandet i slottet. Senere ble den populær blant folket, spesielt i Ramadan – fastemåneden. Det er ikke overraskende: etter å ha fastet fra soloppgang til solnedgang var det veldig forfriskende med demirhindi şerbeti 😁
Oobs! Hvis du bruker aspirin, ibuprofen eller medisin mot diabetes er det lurt å styre unna tamarind.
Denne oppskriften er tilpasset fra Marianna Yeasimos sin bok 500 years of Ottoman Cuisine.
For å lage 2 liter trenger du
20 stk tørkede tamarind frukt, uten skall og stilker – ca 250 gram
2 liter kaldt vann
200 gram sukker
1 ss saft fra en lime, kanel stang, nellik, stjerne anis – disse kan sløyfes. Jeg brukte bare saft fra lime og kanelstang.
Slik lager du:
I en kjele kok opp 1 liter vann med sukker
Ta til siden og tilsett fruktkjøttet
Etter ca 2 timer sil massen
Tilsett 1 liter kaldt vann
Her kan du smake, tilsette lime saft eller mere sukker hvis du ønsker
Fyll drikken i flasker, tilsett kanelstang hvis du bruker
Kjøl i kjøleskapet
Husk å riste flasken før du serveren siden drikken skiller seg når den står lenge.