del

Krydret rød linsesuppe – Ezogelin çorbası (Bruden Ezo sin suppe)

Enkel å lage, smaker godt, kan lages vegan og kan gis til barna fra 6 måneders. En suppe som passer alle.

 

Dette er en suppe med en skikkelig historie. Ezo gelin (Bruden Ezo ) var en utrolig pen dame som levde i Tyrkia og Syria mellom 1909 og 1952. Hun har en trist historie som jeg synes det er verdt å huske. Hun laget denne suppen med de ingrediensene hun hadde. Selv om det ikke er mange som vet om historien hennes, serveres suppen hennes i dag i hele Tyrkia til frokost, lunsj, middag og overtidsmat. Hun het Zohre og hun var fra en liten bygd i Gaziantep i Tyrkia. Hun giftet seg med en mann fra Syria og flyttet det. Etter at landminer ble gravet ned i bakken langs grensen for å hindre smuglerne, kunne hun ikke besøke familien sin. Hun savnet familien og hjembygden sin fryktelig. Hun hadde seks barn og familien var fattig. Hun døde i 1952 på grunn av tuberkulose og ble begravet i Syria. Før hun døde sa hun til mannen hennes at hun ville bli begravet i hjembygden sin, og hvis det ikke var mulig, på toppen av et fjell som har utsikt mot hjembygda hennes. Det var ikke mulig den dagen, men 43 år etter hennes død, 23 september 1999 flyttet broren hennes graven til hjemmet. Nå hviler hun i fred i hjembygden sin.

For 4 personer trenger du:

1 stor gul løk

2  hvitløk

1/2 ss pepperpuré eller tomatpuré

2 ss olivenolje+1 ss smør

1 ts tørket mynte

2.5 dl røde linser, vasket og silt

2 ss ris (hvilken som helst type)

2 ss tykk bulgur ( du kan bruke tynn bulgur hvis du har)

1.5 liter kokende vann eller buljong

Pul biber, aleppo pepper for servering
Slik lager du:

I en kjele stek løk og hvitløk i olivenolje og smør til de blir gylne

Tilsett pepperpuré og rør 1-2 minutter

Tilsett røde linser, ris, bulgur og buljong

Kok ca 30 minutter over lav varme

Smak med salt og tørket mynte

Jeg rører litt med stavmikser for å gjøre suppen glattere men du kan den servere slik som den er. Hvis suppen blir for tykk da kan du tilsette 2.5 dl eller mer kokende vann eller buljong. Stivelsen i risen kan variere og det kan gjøre suppen altfor tykk, spesielt dagen etter.

Print Friendly

Related Posts

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Professorfrue
Close Cookmode