Duften av solmodne tomater minner meg min barndom ved Middelhavskysten. Jeg husker smaken av nyplukkede tomater med havsalt på med fersk brød. Denne suppen er det nærmeste jeg kommer. Man bør kjøpe tomater direkte fra gartneren før tomatene går i kjøleskapet, da smaker de best.
Salmorejo er en perfekt forrett til sommerselskap, samtidig som den kan serveres som ett lett måltid. Jeg lager den flere ganger hver sommer .
For å lage en halv liter salmorejo for 2-4 personer trenger du:
500 gram modne plommetomater
1 hvitløk (kan sløyfes hvis du heller vil lage uten)
2 skiver gammelt brød, ca 100 gram, uten skorpe, 1-2 dager gamle baguetter, giabatta eller loff kan brukes
100 ml god kvalitet ekstrajomfru olivenolje
For å servere:
1 ts sherryeddik (kan sløyfes)
2 ss ekstrajomfru olivenolje
2-3 skiver spansk eller italiensk skinke per person
2 hardkokte egg, delt i fire
Slik lager du:
Vi må skrelle tomatene først. Slik gjør de fleste: (Jeg skreller med kniv 😄)
Sett et kryss i motsatt side av stilken av tomaten med en kniv.
Ha tomaten i kokende vann i 30 sekunder – 1 minutt
Flytt tomatene over i isvann, ta ut og fjern skinnet.
Legg skrelte tomater, brød, og hvitløk i blender og kjør til du får en jevn mikstur.
Tilsett olivenolje og kjør igjen.
Kjøl i køleskap 15-30 minutter før servering.
Hell over en øse suppe i en suppetallerken, legg hardkokte egg og skinke på toppene og drypp med olivenolje og sherryeddik.