Det var altfor lenge siden sist jeg hadde bakt Gresk påske tsoureki! Jeg elsker duften av tsoureki/chorek og ikke minst smaken. Grekerne i Anatolia spiser dette til påskefrokosten med melk, te eller kaffe, og forskjellige typer ost og syltetøy.
For ett stort brød som er nok til 4 personer trenger du:
10 dl hvetemel
1 egg
2 ss romtemperert smør
3 ss brunt sukker
1 ss finmalt mahleb / mahalepi krydder -finnes i de fleste butikker som selger mat fra Midtøsten
2.5 dl helmelk, lunken
1/2 fersk gjær for søtbakst
1 ss sesamfrø
1 ts sakt
1.15 dl olivenolje
1 eggeplomme for å pensle med
Slik lager du:
Sikt hvetemel i en bolle
Tilsett salt, sukker og finmalt mahleb og bland
Midt i bollen legg fersk gjær, tilsett først melk og olivenolje, deretter smør og egg.
Smuldre gjæren for hånd og lag en myk men ikke klissete deig
Hvis deigen er hard kan du tilsette litt lunkent vann
Del deigen i tre
Form pølser og flett deigene i en tykk flette
Pensle med eggeplomme, dryss sesamfrø og la chorek hvile i varm sted ca 30-40 minutter
Bak midt i en forvarmet ovn, på 180 grader ca 40-45 minutter
Kjøl på rist og server til frokost med ost, rømme, bær og syltetøy
Du kan pynte Tsoureki og legge det midt på spisebordet med rødfargede egg! 😊