Kjøttfylte auberginer ‘karniyarik på tyrkisk, en av signaturrettene fra det tyrkiske kjøkkenet. I den tradisjonelle oppskriften skal tynne ferske auberginer stekes i olje før de fylles og stekes i ovnen. Min mor er veldig opptatt av sunt kosthold og hun laget nesten aldri frityrstekt mat. Hun bakte auberginene først i ovnen i steden for å frityrsteke.
For å lage 4 karniyarik trenger du:
4 tynne små tyrkiske auberginer
1 løk, finhakket
1 hvitløk, finhakket
3 ss olivenolje for kjøttfyll + 4 ss for å smøre auberginene (ca 1 ss per aubergine) + 2 ss til å olje formen
150 gr kjøttdeig
4 grønne pepper (sivri)
2 store tomater eller 200 gram hakkede tomater fra boks
1 ss tomatpuré ellerpepperpuré
2.5 dl kokende vann
En håndfull bladpersille (kan sløyfes)
1 ts salt, nykvernet sort pepper
1/2 ts allehånde
Slik lager du:
Varm ovnen til 200 grader
Skrell auberginene som i bildet med en potetskreller
Gni med olivenolje og stek i ovnen i 20 minutter til de blir myke
Stek løk og hvitløk i en stekepannne med litt salt over middels varme
Tilsett kjøttdeig og rør ofte til kjøttdeigen blir brun
Tilsett halvparten av tomatene og hele tomatpuree
Småkok ca 5 minutter
Smak med salt og pepper og allehende
Tilsett finhakket bladpersille
Smør en ovnsform med olivenolje
Tilsett resten av tomatene
Legg auberginene i formen
Med hjelp av en kniv, lag et langt snitt i auberginene slik som på bildet
Fyll med kjøttdeig
Legg en pepper oppå hver aubergine
Tilsett kokende vann
Stek i ovnen ca 20, maks 30 minutter til pepperne er ferdigstekte.
Server med ris og kuru cacik ved siden av